Jak se dostat na letiště v Ostravě

Jak se dostat na letiště v Ostravě

Ostravské mezinárodní letiště je pojmenováno po hudebním skladateli Leoši Janáčkovi a nabízí pravidelné lety do Prahy (ČSA), Londýna (Ryanair), Milána (Ryanair) či Dubaje (SmartWings). V letní sezóně lze také koupit letenky na charterové dovolenkové lety společnosti Travel Service/SmartWings do oblíbených přímořských destinací. Je vzdáleno asi 25 kilometrů od Ostravy a cesta autem z centra zabere asi 30 minut. Zajímavostí je, že jde o první letiště v Česku, které je napojeno na železnici a má svoji vlastní stanici propojenou s terminálem.

Vlaková zastávka Mošnov, Ostrava airport
Vlaková zastávka Mošnov, Ostrava Airport

Na letiště vlakem…

Na letiště je možné dojet tedy nejen linkovým autobusem, ale i vlakem Českých drah. Vlak urazí cestu z ostravského hlavního nádraží na letiště za 31 minut a jízdenka vás vyjde na 52 Kč. Kupte si jí však předem – přes e-shop, mobilní aplikaci nebo u pokladny na nádraží. Při nákupu ve vlaku by vás stejná jízdenka vyšla o 40 Kč dráž.

…nebo autobusem

Linkové autobusy zajišťuje dopravce Arriva Morava. Autobusy linky 910333 odjíždějí z ostravského Ústředního autobusového nádraží, avšak je možné nastoupit také ve Vítkovicích, Hrabůvce či na Dubině. Jízdenku si koupíte u řidiče do zastávky Mošnov, Airport (konečná).

Pro zákazníky, kteří do Ostravy přilétají, mají autobusy velkou výhodu: čekají na zpožděné lety.

  • Na let z Milána autobus počká až 60 minut a poté odjede 30 minut po skutečném příletu (vyzvednutí zavazadel).
  • Na let z Londýna čeká autobus maximálně 60 minut a pak odjede 45 minut po skutečném příletu (pasová kontrola, zavazadla).

Doba jízdy na letiště autobusem se pohybuje kolem 45 minut a zaplatíte od 36 Kč do 41 Kč (podle spoje). V autobusu lze platit i bezkontaktní platební kartou.

Autobusová zastávka u ostravského letiště
Autobusová zastávka u ostravského letiště

Doplňkovou linkou na letiště je linka 880670 Ostrava – Nový Jičín, která také zajíždí k letišti, ale na jinak pojmenovanou zastávku Mošnov, Airport nádraží (asi 100 metrů od terminálu).

TIP: Čekání autobusu na zpožděný let opravdu funguje. Náš cestovní expert Aleš přiletěl z Londýna letem Ryanairu, který byl zpožděn o více jak hodinu. I přesto autobus čekal a řidič se byl před odjezdem ujistit, že už se u zavazadel či na pasové kontrole nenacházejí žádní cestující.