Jak se dostat na letiště v Brně

Jak se dostat na letiště v Brně

Letiště v Brně je malým mezinárodním letištěm, které odbavuje zejména charterové spoje a několik pravidelných linek, jako například lety aerolinky bmi regional do Mnichova či spoje Ryanairu do Londýna Stanstedu. Letiště se nachází zhruba 15 minut jízdy autem z 12 km vzdáleného centra, v městské části Tuřany.

Jednoduše autobusem

Letiště je obsluhováno linkou městské dopravy č. E76 s intervalem 30 minut. Odjíždí ze zastávky Hlavní nádraží (autobusová a trolejbusová točna mezi tramvajovým přestupním uzlem „Hlavní nádraží“ a starým autobusovým nádražím před hotelem Grand). Doba jízdy linky je 18 minut, ale v ranní a odpolední špičce počítejte s kolonami na trase, kdy se cesta může protáhnout i na třičtvrtě hodiny.

Autobus DPMB na letišti v Brně
Autobus DPMB na letišti v Brně

Linka E76 není nikterak speciální – provozuje ji brněnský dopravní podnik (DPMB) nízkopodlažními autobusy v rámci standardního krajského tarifu. Přehlednosti pomáhá, že autobusy z konečné v centru vyjíždějí po půl hodině vždy v celou a v půl, a to až do večera.

V noci každou hodinu z hlavního nádraží

V noci (22 – 5h) je letiště dostupné pomocí noční linky N89 s intervalem 60 minut, která odjíždí vždy v celou hodinu ze zastávky Hlavní nádraží. Autobusy vyjíždí přímo z rozjezdového místa nočních linek – z tramvajového přestupního uzlu. Doba jízdy je asi 22 minut. Brněnské noční rozjezdy představují pro přespolní jediný problém: všechny noční linky se ve stejnou dobu seřadí u tramvajových zastávek, a i když N89 odjíždí vždy ze 4. koleje, je dobré ponechat si časovou rezervu pro nalezení správného spoje.

Z centra na letiště za 25 Kč

Pro jízdu mezi Hlavním nádražím a Letištěm Tuřany (zóny 100 a 101) vám stačí jízdenka za 25 Kč. Tu můžete zakoupit v předprodeji (například u pokladen Českých drah na hlavním nádraží nebo v automatech), či přímo u řidiče denní linky E76, kde je možné platit i bezkontaktní platební kartou či eury. Jízdenky z automatu či předprodeje si nezapomeňte označit ve vozidle ihned po nástupu.