Jak se dostat na letiště v Pardubicích

Jak se dostat na letiště v Pardubicích

Nízkonákladový dopravce Ryanair poměrně nečekaně objevil letiště v Pardubicích – s velkou mírou nadsázky možná budoucí „Prahu-Stansted“, především díky rychlému železničnímu spojení. Momentálně je irský lowcost v Pardubicích jediným dopravcem s pravidelnou linkou, která nemíří do Ruska. Spojení Pardubice (PED) – Londýn Stansted (STN) si oblibu získalo rychle, a tak se Ryanair rozhodl zavést od března 2018 i linku do španělského Alicante. Všechny lety, a to včetně letních charterů, jsou od ledna 2018 odbavovány ze zbrusu nového Terminálu Jana Kašpara, který se nachází asi kilometr od nedostačující původní odbavovací budovy.

Nový terminál letiště Pardubice se bude otevírat v lednu 2018
Nový terminál letiště Pardubice otevřený od února 2018

K novému terminálu přímou linkou

Od února 2018 je zavedena přímá letištní autobusová linka č. 90, která spojuje pardubické hlavní nádraží s novým Terminálem Jana Kašpara. Je v provozu v úterý, čtvrtek a v sobotu, přičemž její odjezdy z hlavního nádraží jsou vždy 90, 120 a 150 minut před odletem Ryanairu do Londýna. V opačném směru linka odjíždí od terminálu vždy 30 a 60 minut po pravidelném příletu linky z Londýna. Znamená to, že autobuse nebude čekat na případný zpožděný přílet.

Jak na letiště postaru

Pokud se potřebujete dostat na letiště v jinou denní dobu či v ostatní dny týdne, čeká vás o něco složitější cesta z nádraží ke starému terminálu, na autobusovou zastávku Letiště. Od nového terminálu je vzdálená asi jeden kilometr, tedy 15 minut chůze.

Z přestupního uzlu Hlavní nádraží k letišti jezdí autobusy linek 8, 88, 23, 24. Doba jízdy je od 7 do 15 minut podle linky (každá jede jinou trasou). K dispozici je také noční linka 98, s niž cesta trvá 16 minut a na letiště zajíždí třikrát za noc.

Interval linek MHD je značně nepravidelný, ale zhruba každých 10 až 20 minut nějaký ten autobus k letišti od nádraží jede. Stanoviště autobusu, ze kterého pojede vaše linka, vyčtete z elektronické tabule v dopravním terminálu před nádražím.

U jízdenek pozor na noční spoje

Pro cestu na letiště libovolnou linkou stačí jízdenka v ceně 16 Kč. Pořídit ji můžete v automatu nebo v předprodeji v trafikách a obchodech v centru i přímo na nádraží. Jízdenku si nezapomeňte označit ihned po nástupu. V případě nákupu u řidiče nebo v nočních spojích si však připlatíte – jízdenka bude stát 25 Kč. Platba v autobuse je možná pouze v hotovosti.

Z Pardubic dál po Česku

Město Pardubice je velmi snadno dostupné vlakem: leží na dvou hlavních trasách Praha – Ostrava a Praha – Brno, díky čemuž má časté přímé spojení do metropole, ale také do většiny krajských měst včetně Olomouce, Zlína či Plzně, a také Hradce Králové a Liberce. Cesta z Prahy vám zabere zhruba hodinu, za jízdenku zaplatíte kolem stokoruny a využít můžete až čtyř různých společností (České dráhy, RegioJet, LEO Express, Arriva vlaky), jejichž vlaky jezdí od časného rána až do pozdního večera, ve špičkách i čtyři do hodiny.

První ranní spoj z Prahy přijíždí do Pardubic v 5.45, poslední večerní až v 0.46, který pokračuje dál na východ. Z Pardubic jede poslední spoj do Prahy v 22.18.