Brno v jednom dni

Brno v jednom dni

Brno je městem kultury a skvělých chuťových zážitků. Nudit se tu tedy rozhodně nebudete. Každý den to tady žije a je to znát na atmosféře města. Hodně tomu napomáhá velké množství studentů, kteří zde studují na druhé největší univerzitě v zemi. Centrum města je menší než to pražské, proto máte možnost navštívit plno zajímavých míst v docházkové vzdálenosti. Co vidět v Brně během jednoho dne?

Klasická lákadla pro turisty jsou určitě dobrým začátkem, jen jim není potřeba věnovat tolik času. Zaskočte na Špilas (hrad Špilberk) nebo se podívat na náměstí Svobody na místní orloj, který vyvolává rozporuplné emoce. Proč? Sami uvidíte. Co je ale méně známé a přitom to stojí za vidění, je Labyrint pod Zelným trhem. Tyto prostory nabídnou dobrodružnou procházku v podzemí, která přibližuje historii města. Pozor! Je snadné se v nich ztratit, proto neztraťte průvodce z očí.

Máte rádi architekturu? Tak to nebudete vědět, do jaké čtvrti zajít dříve. V Brně působilo mnoho význačných architektů a mluví se o něm jako o centru funkcionalismu ve střední Evropě. Nejvýznamnější je architektonický skvost zapsaný do Seznamu světového dědictví UNESCO, Vila Tugendhat. Ta byla postavena v roce 1930 architektem Ludwigem Mies van der Rohen a najdete ji na adrese Černopolní 45. Zarezervujte si své místo na prohlídce v předstihu na jejich stránkách. Prohlídky bývají i několik týdnu dopředu vyprodané. Pokud nechcete vidět interiéry, můžete se úplně zdarma projít v její krásné zahradě a užít si výhled na město.

Po procházce městem vám určitě vyhládne. Vyzkoušejte jednoduchá, ale originální jídla v některém z místních bister. My doporučujeme útulné Soul bistro, které pohladí na duši. Jednoduchý interiér, příjemná hudba i obsluha, nejlepší fish and chips široko daleko. V případě, že nemáte moc času, zaskočte narychlo k Būcheck, originálnímu food truck na Zelném trhu. Mají nejenom masové pochoutky, ale s láskou připravují i nejrůznější sladké dezerty. Ani vegetariáni nebudou  v centru města zklamaní, kvalitní nabídku můžou najít v podzemních prostorech restaurace Vegalité.

Po obědě by to chtělo určitě šálek kávy. Brno je stále více progresivní v rozvoji kávové kultury. Unikátním prostorem je Industra Coffee, která se nachází v průmyslové zóně města. Propojuje prostor, kde si můžete prohlédnout výstavu, zajít na kávu nebo se vzdělat na kávovém semináři. A když zrovna žádnou výstavu nepotkáte, můžete si vybrat z mnoha jiných muzeí. Sázkou na jistotu bude Moravská Galerie, která má několik výstavních budov po celém městě. A když navštívíte tu na adrese Husova 18, můžete se sklouznout z jednoho patra do druhého klouzačkou. I dospělák se potřebuje občas vrátit do dětských let.

A co večer? Jednoduchá odpověď. V Brně vyrostly v posledních letech zajímavé noční podniky, které by obstály i v tvrdé zahraniční konkurenci. Nevynechejte proto návštěvu některého z proslulých barů, které se pravidelně umisťují na předních příčkách ankety o nejlepší bar v České republice. Na výběr máte z Baru, který neexistuje, Super panda circus a 4 pokojů. Za nás doporučujeme poslední zmiňovaný, což je vlastně designový skoro non-stop bar, který funguje od sedmi ráno do pěti ráno. Každé čtyři hodiny se mění menu a přizpůsobí se danému času. Když jsme do baru zaskočili my, dali jsme si domácí hotdogy a Kafe Martini. Interiér je rozdělený do dvou částí – horní část s barem a dolní s tanečním parketem, kde od středy do soboty hraje DJ.  Baru dominuje svítící neonový nápis „Láska“ a my můžeme potvrdit, že to opravdu byla láska na první pohled. Co nás ale baví nejvíc, jsou lidé, kteří tady pracují. Profesionálové, kteří zařídí, že se cítíte jako nejdůležitější osoby v celém podniku.

Když se vám tu zalíbí, do 5 h ráno máte o zábavu postaráno. Jinak můžete vyrazit na noční brněnský rozjezd k Hlavnímu nádraží, který vás doveze, kam potřebujete.

Ať se Brno líbí!