Z Prahy do Curychu, Alp i Lichtenštejnska za jedinou noc po kolejích

Z Prahy do Curychu, Alp i Lichtenštejnska za jedinou noc po kolejích

Curych patří mezi nejzajímavější destinace, kam se dá z Prahy dostat po železnici bez jediného přestupu. Přímé noční spojení zajišťuje vlak 50466/50467 Českých drah, jehož souprava je však v celé trase spojena s dalšími vlaky. Z Prahy do Lince tak jede společně s vlakem 1547/1540, z Lince do Salcburku s vlakem 462/463 a ze Salcburku do Curychu s vlakem 466/467.

Kam se vydat?

Innsbruck je jedno z největších rakouských měst. Nabízí mnohdy jedinečné pohledy na téměř dva a půl tisíce metrů vysoké hory v pozadí běžné městské zástavby. Innsbruck je centrem Alp, odkud je možno pokračovat na nejznámnější lyžařské sjezdovky, případně za vysokohorskou turistikou. Noční vlak z Prahy sice do Innsbrucku dojíždí poměrně brzy ráno, avšak během následující hodiny odjíždí příměstské vlaky na všechny strany – směrem na Arlberg, ale i směrem opačným na známé lyžařské středisko Zell am See, a stejně tak k Brennerskému průsmyku do Itálie.

Feldkirch je nepříliš významné městečko na kraji Alp, odkud odbočují dvě tratě – jedna vede na jih do Lichtenštejnska a druhá směřuje na sever k Bodamskému jezeru. Zatímco Lichtenštejnsko je krásná země na pomezí dvou alpských států (Rakouska a Švýcarska), Bodamské jezero hraničí hned se třemi státy – se Švýcarskem, Rakouskem a Německem.

Rakouský Bregenz nabízí rekreaci a odpočinek u vody; malebné Lindau, jehož centrum leží na ostrově, který s pevninou spojuje železniční trať, uchvátí každého milovíka zapadlých úzkých uliček a historických center. Přípojné vlaky ve směru Lindau a Schaan-Vaduz odjíždí jen několik málo minut po příjezdu nočního vlaku z Prahy.

Sargans leží na jedné z nejkrásnějších a nejdůležitějších švýcarských tratí: z Curychu do horského střediska Chur. Vlaky do srdce Alp míří několikrát za hodinu a do nejznámějších švýcarských lyžařských středisek (např. St. Moritz) to není daleko. Pokud naopak míříte do Basileje, přestupte zde. Díky pravidelné vlakové lince Chur – Sargans – Curych – Basilej je i přestup ve směru na evropské trojmezí mnohem snazší než na velmi rozsáhlém nádraží v Curychu.

Curych patří k významným evropským železničním křižovatkám, odkud odjíždí vlaky do Ženevy, Milána či Paříže. Jedná se o největší město Švýcarska, přesto si zachovává poklidnou atmosféru. Celé centrum funguje jako pěší zóna, kde nepotkáte žádná auta. Svézt se tu můžete jedině tramvají nebo na kole, což si místní i turisté pochvalují.

Pokud Vám nebudou vadit vyšší ceny, nechte se nalákat bohatou nabídkou gurmánských zážitků. Město je plné křivolakých uliček, kde se ukývají nejrůznější hospůdky, restaurace a kavárny. Co si zajít na tradiční švýcarské fondue do Le Dézaley, jedno z nejlepších v celém Švýcarsku? Nebo vyzkoušejte kavárnu Cafe Schober a jejich vyhlášenou horkou čokoládu. Aby dojem luxusu byl kompletní, zajděte se podívat do jedné z nejdražších nákupních ulic světa, Bahnhofstrasse, kde vás už upoutají přepychové výlohy.

Kulturní nadšenci nebudou vědět, co navštívit dříve. Sázkou na jistotu je unikátní sbírka výtvarného moderního umění v Kunsthaus. Potkáte zde díla velikánů, jakou jsou Marc Chagall, Max Ernst, Pablo Picasso, Salvador Dalí či Vincent van Gogh. Po náročné prohlídce přijde vhod načerpat energii v přírodě. Svezte se pouhých dvacet minut tramvají k hoře Uetliberg a vystoupejte až k její rozhledně, která je ve výšce 870 m n. m. Odměníte se skvělým výhledem na celé město a okolní krajinu.

Návštěva Curychu by nebyla kompletní bez prohlídky Curyšského jezera, kam dojdete přímo ze starého města podél řeky Limmat. Lodí si můžete udělat menší plavbu po okolí či až do vzdáleného Rapperswilu, města růží se starověkým hradem. Nebo se jen projděte pro místní promenádě a užijte si výhledy na sněhem pokryté vrcholky Alp.

Curych, Alpy nebo Lichtenštejnsko – z Prahy za jednu noc

V trase Praha-Curych jede vždy komfortní lůžkový vůz a jeden klasický vagon s kupé o šesti místech k sezení. Spací vůz představuje to nejlepší, co České dráhy mohou nabídnout – byl vyroben v sérii vozů pro německé dráhy podle jejich dokumentace, s detailně promyšleným interiérem a propracovanými detaily. V každém oddíle nabízí jedno až tři komfortní lůžka, odnímatelný stolek, umývadlo s nastavitelnou teplotou vody a příjemné osvětlení. Celkový zážitek z cesty pak podtrhují nezbytnosti, jako je klimatizace, elektrické zásuvky a sdílená sprcha. Pro náročnější cestující jsou k dispozici i tři oddíly DeLuxe. Jsou nejen větší, ale disponují i vlastní toaletou a sprchou. Chybět by snad mohla jedině wi-fi, která prozatím není k dispozici. Samozřejmostí je také bohatá snídaně pro každého cestujícího v lůžkovém voze.

Jízdní řád nočního vlaku

Příjezd Odjezd Stanice Příjezd Odjezd
18:02 Praha hl.n. 10:57
19:13 19:15 Tábor 9:42 9:44
20:00 20:04 České Budějovice 8:51 8:53
22:07 1:05 Linz Hbf 4:55 6:35
2:10 2:30 Salzburg Hbf 3:23 3:50
6:10 4:27 München Hbf 1:19 23:35
4:23 4:31 Innsbruck Hbf 1:20 1:28
6:02 5:23 Brennero/Brenner 23:41 23:03
6:20 6:23 Bludenz 23:37 23:40
6:37 6:40 Feldkirch 23:21 23:24
7:18 6:31 Bregenz 23:12 22:40
7:31 6:31 Lindau Hbf 23:12 22:17
6:56 Buchs SG 23:05
7:23 Sargans 22:37
7:48 7:27 Chur 22:32 22:14
9:27 7:28 Basel SBB 22:32 20:33
8:20 Zürich HB 21:40

Po nástupu do vlaku

Hned po nástupu do lůžkového vozu dostanete zdarma vodu a hygienický balíček. Ten mj. obsahuje kartáček a jednorázové přezůvky, v oddílech DeLuxe navíc i sprchový gel a šampon. Po celou dobu jízdy máte možnost zakoupit si u průvodce občerstvení, takže i kdyby vás přepadla chuť v noci, můžete si vybrat z nabídky nápojů a jídla (sendviče, párky, polévka, chipsy, plněné croissanty…). Ráno na vás bude čekat bohatá snídaně servírovaná přímo na místo. Obsahuje horký nápoj (káva či čaj), vodu, džus, pečivo s máslem, džemem a paštikou či sladkou oplatku.

O vozech

Spací (lůžkový) vůz byl vyroben v roce 2006 v sérii dvanácti vozů, identických s předchozí sérií pro německé dráhy. Je plně klimatizovaný a nabízí celkem 36 míst ve dvanácti oddílech pro cestující a jednu kuchyňku pro průvodce. Na konci vozu se nachází WC se společnou sprchou, kam se vstupuje stejně, jako do oddílů – pomocí vstupní karty, kterou obdržíte při nástupu a která odemyká i vaše kupé. Lůžka jsou variabilně nastavitelná a pod spodním z nich se nachází sedačky, které lze v denní době nastavit, a umožnit tak až třem cestujícím v oddíle pohodlné svezení v sedě.

V každém kupé se nachází v levém rohu konzola s umývadlem s nastavitelnou teplotou vody. Obsahuje také zrcadlo, držák na ručníky a vestavěný odpadkový koš. V protilehlém rohu, u postelí, je čtecí a malá lampička spolu s tlačítkem pro deaktivaci budíku. Ten je, mimochodem, ovládán dálkově průvodcem vozu a aktivuje se v domluveném čase. Ve všech oddílech je k dispozici také velký stolek. Kupé lze propojit vždy s jedním sousedním, čímž vznikne velkooddíl až pro šest cestujících. Ve voze jsou samozřejmě zásuvky, bohužel chybí wi-fi připojení.

Vůz k sezení pochází ze série stovek vozů pro rakouské dráhy. Byl vyroben na přelomu 70. a 80. let, přičemž před několika lety prošel pečlivou modernizací a dostal mj. elektrické zásuvky. V každém klimatizovaném kupé je šest pohodlných nastavitelných sedadel.

Kolik to bude stát

Mnohem komfortnější je samozřejmě cesta v lůžkovém voze. Zajistí vám nejen klidný spánek, ale také snídani v ceně rezervace a možnost zakoupení občerstvení po celou dobu jízdy.

Kdo chce ušetřit, cestuje s ostatními

Cenová nabídka jízdenek na tento spoj je naštěstí velmi atraktivní. Ceny jsou však flexibilní a mohou se dle poptávky zvyšovat. Je proto vždy lepší rezervovat co nejvíc v předstihu, obvykle …

Jednosměrná jízdenka ve voze s místy k sezení začíná na 29 EUR, v lůžkovém voze pak na částce 59 EUR.

Nejnižší cena příplatku je za místo v oddíle s dalšími dvěma cestujícími. K dispozici je také varianta pro dva cestující (vhodná především chcete-li cestovat jako pár) a samozřejmě nechybí ani možnost mít celé kupé pro sebe. Ceny příplatků jsou uvedeny níže, přičemž v případě zmíněných DeLuxe oddílů je třeba k příplatku za lůžko zakoupit jízdenku do první vozové třídy.

Pokud cestujete na síťové jízdenky (InterRail), připlatíte si od 45 EUR za vlastní postel na kolejích.

Rezervujte teď na travelsupport.eu, získáte víc než jen jízdenky

Chcete vyrazit do Alp nebo za krásami Švýcarska? Začněte plánovat na travelsupport.eu. Všechny své plány a jízdní řády budete mít hezky pohromadě a můžete je sdílet s ostatními, ale hlavně máte jistotu, že vždy získáte tu správnou jízdenku.

Nechte rezervaci na nás a máte jistotu, že vždy dostanete ta nejlepší místa. Vybíráme vždy z vlastní zkušenosti a díky detailní znalosti vlaků vám prozradíme vše, co se jinak nedovíte. Úplně jednoduše přes nás získáte i jízdenky na navazující spoje, MHD nebo hotel. Vše zvládnete v jediném kroku a s naprostou jistotou. Ozvěte se, vaše stylová cesta do Švýcarska čeká!